Browse our collection of wedding products. Any questions feel free to Chat with us. Our Sales Staff will assist your.
5 Cara Untuk Berjimat Bagi Majlis Perkahwinan

5 Cara Untuk Berjimat Bagi Majlis Perkahwinan

Merancang untuk mendirikan rumahtangga dalam masa terdekat, pastinya ramai yang stress dengan bajet. Mahukan majlis pernikahan dan persandingan yang indah. Your dream wedding with a strict budget, memang tak best langsung bunyinya. But, that’s a reality.

You and your future spouse pasti mengidamkan majlis indah dan penuh dengan kenangan, kehendak itu tidak salah malahan perkara biasa kerana semua pasangan mahukan majlis yang terbaik, biarpun dengan bajet yang minimal.


So bagaimana? Is it posibble untuk berbelanja secara hemah untuk majlis impian anda? Is it wrong to be prudent or berkira-kira but masih mahukan majlis yang penuh elegan? nope…tak salah pun, ia terpulang kepada kreativiti dan pengelolaan dana perkahwinan anda dengan bijak. Be smart in spending, okay? Ini this artikel I will share with you some of the ways to saves money for your wedding.


1. Shopping barang hantaran waktu sale!


Wallahhh! Ini cara berbelanja yang paling MUDAH! Perancangan untuk berkahwin pastinya dibuat berbulan-bulan, malahan setahun dua sebelum majlis berlangsung, betul tak? Jadi, ambil tahu mengenai tarikh-tarikh penting waktu jualan murah supaya anda dan pasangan boleh berbelanja untuk membeli barang hantaran. Contoh : 11.11, 12.12 and MyCyberSales (27 Sept to 3 Oct 2019)

 

 


Tambahan, sekarang ini, semuanya di hujung jari jer! Ada banyak website yang menawarkan online shopping. But first, make sure that the website is from a trusted source! Example of website yang selalu ade SALES yg berbaloi adalah seperti LAZADA, Shopee, Hermo, Sephora you can just choose a category, browse through all the photos, decide on colours (atau size), confirmkan, bayar dan tunggu van poslaju sampai! Fuh, tak perlu susah-susah nak keluar rumah. Online shop ni memang rajin buat jualan murah, so, jangan lepaskan peluang okay.


Banyak berjimat kalau beli barang semasa harga sedang runtuh. Ada yang buy one free one lah, sale 50%, 70%, combo sale dan banyak lagi. Yang penting jimat, anda dan pasangan pun boleh menarik nafas lega. Dah jimat bab barang hantaran, so next nak jimat ape lagi?
Okay, next!

2. Sekalikan 2 majlis penting – nikah dan sanding buat on the same day!


Alright, apabila kita bercerita tentang majlis, ada 3 perkara yang lazimnya memang nyata dan tidak boleh slack iaitu : solekan + baju + pelamin. Betul tak? Dan all these three major things ini tidak dinafikan memang memakan perbelanjaan yang banyak. Why?


MUA – make up artist, you want the best then you have to pay the price-lah! Kalau tak, memang haru-biru solekan pengantin nanti, so yang ini memang jangan ambil ringan. Choose the right MUA, test dulu sebelum confirm (minta mereka buat trial make up) dan tengok testimonies hasil kerja mereka. Baru la hati senang.


Begitu juga dengan baju dan pelamin. Kalau silap pilih, that’s it, anda tanggung la malu sepanjang hayat (over kan…).


So, macamana mahu berjimat untuk ketiga-tiga perkara ini – easy peasy, gabungkan 2 majlis sekali pada hari yang sama iaitu majlis nikah dan persandingan. Jadi, solekan boleh dilakukan sekali, dan hanya touch up untuk persandingan. Pelamin pun boleh diguna semula untuk bersanding, kalau mahukan sedikit kelainan, you can just put some extra flowers, lights and props. Cool kan?

Pic credit to @azasna.design

Pic credit to @gingerdutchgalleria


Tetapi, bab baju pastinya pasangan mempelai mahukan kelainan untuk akad nikah dan bersanding. Jadi, anda hanya perlu mengeluarkan perbelanjaan untuk 2 pasang persalinan. It’s okay, important for the memories. Dalam gambar pun ada nada kelainan untuk kedua-dua majlis tersebut.
Okay, what’s next?


3. Kreatifkan kerja tangan .. DIY your door gift and Kad Kahwin


Do-it-yourself, why not? Satunya, ianya majlis anda jadi hasil karya untuk majlis penting anda pastinya meninggalkan kenangan manis. Apa yang boleh anda hasilkan sendiri?

Banner perkahwinan, design kad kahwin, doorgift dan sebagainya. Namun, you have to be really careful about diy-ing, pilih sesuatu yang tidak terlalu time consuming sebab anda memerlukan self-care-timeout juga. Jangan lupa, anda sebagai bakal pengantin memerlukan all your beauty routine to look good on your wedding day!


Kad Undangan perkahwinan – if you have the talent in graphics boleh design sendiri. Kalau tak reti design...don't worry boleh gune jer template yang ada kat Canva.. just tukar and edit2 details anda. Yang best nye kalau gune Canva. Design yang sama boleh digunakan untuk invite kawan-kawan melalui Whatsapp juga. Pastu kalau ade printer warna di rumah boleh print sendiri. Kalau tade tape..boleh hantar ke kedai untuk print. Memang anda boleh berjimat dalam kadar banyak.


Doorgift – ini adalah perkara yang paling best sekiranya anda buat sendiri. Gunakan kreativiti untuk menghias sesuatu yang simple. You need just the right item, the right colour and ribbons. Boleh browse kat Youtube and Pinterest ada banyak idea- idea untuk DIY door gift. Follow our Door Gift Board on Pinterest. Click here to follow us on Pinterest.


But just don’t go near to diy-ing if you’re handling a lot of other important stuffs, sebab nanti you end up stress pulak. Takkan pengantin nampak mata sembab atas pelamin kan? Cari vendor yang boleh laksanakan dengan bajet yang cun, okay! Boleh check out Fridge Magnets here kalau berminat.

In the end, it’s what your mind, schedule, heart, and wallet—all together—can handle doing with (or without).


4. Expo perkahwinan


Ini adalah pusat one stop centre where you can get almost everything di dalam your wedding checklist.


Rajin-rajinkan diri untuk ambil tahu mengenai ekspo perkahwinan, cuba pergi kerana selalunya vendor-vendor untuk perkahwinan memang banyak, malahan boleh menjadikan kita ini rambang mata. Antara Expo Perkahwinan yang famous adalah JomKahwin by Terra Juta, Kahwinlah by TCE Wedding Expo dan Kahwin Jer by KL PJ Wedding Fair.


Namun, hati-hati ya dengan scammers atau penipuan. Dapatkan resit daripada mereka (terutama apabila anda sudah membuat pembayaran deposit) supaya sekiranya terjadi apa-apa sebelum atau semasa majlis, anda boleh menuntut gantirugi.


Ekspo perkahwinan selalunya pada awal dan akhir tahun. Harga runtuh juga sering ditawarkan malahan kadang-kala combo sale, yang memberikan barangan/perkhidmatan percuma terutama untuk sesi fotografi.
Ini masanya untuk anda check semula bajet dan berjimat secara kaw-kaw semasa ekspo perkahwinan ini.



5. Belah lelaki atau perempuan , kita sekalikan majlis!


Menggabungkan majlis ini sebenarnya a good idea. Wang boleh dijimatkan, silaturahim makin mendekat. Dua keluarga boleh menggunakan masa semasa berbincang tentang majlis untuk saling mengenali antara satu sama lain.
Selain daripada jimat belanja, ianya juga menjimatkan masa. Saudara mara pun pastinya suka untuk hadir pada satu majlis, di samping itu, anda boleh kenal mengenali dengan ahli keluarga yang lain.


Jadikan permuafakatan semasa merancang perkahwinan, kita ambil kira apa jua pandangan mereka. Barulah rumahtangga aman bahagia, Alhamdulillah.

 

Pic credit to Bizmila

5 tips untuk berbelanja secara hemah untuk majlis perkahwinan anda pastinya menjadikan anda tersenyum kerana banyak perkara yang membolehkan anda untuk berjimat-cermat.


Jangan terlepas pandang kos-kos utama di dalam majlis perkahwinan iaitu lokasi majlis, makanan dan minuman, barang hantaran dan goodies. Beli secara borong untuk lebih berjimat dan elakkan penambahan item pada saat akhir.


Paling best sekiranya pasangan pengantin memilih one stop centre untuk perkahwinan seperti Akudankraf yang menyediakan pilihan untuk banyak barangan untuk majlis perkahwinan antaranya cake topper, guest book, mock up cheque serta props untuk deko majlis anda di dalam bajet yang sangat berbaloi.

Don’t over spent and spend wisely!

Klik here for beautiful wedding stuff :
https://www.akudankraf.com.my



Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.